Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Hvordan ser fnat ud? Symptomer på fnat

Fnat er ikke en infektion, men et angreb af små mider, som er kaldet kaldet fnatmider. At have fnat er en irriterende process, som mange hundrede danskere må bekæmpe hvert år. Desværre bliver symptomerne for fnat oftest fejlfortolket, så det ikke kureres før smitten har spredt sig til resten af kroppen, eller til andre personer.

Hvad er Fnat?

Hvad er Fnat?

Fnat er en mikroskopisk mide, som lever i de yderste lag af din hud, hvor den lægger æg og lever af værtspersonen. Dette skaber en umådelig mængde irritation for personen der er inficerede, hvilket skyldes en konstant kløe. Selvom en fnatsmittet person ser hundrede vis af bump og bumse lignende prikker, så lever der oftest ikke mere end 10-15 fnatmider af gangen i din hud. Dette kombineret med deres mikroskopiske størrelse, gør miderne svære at spotte for det menneskelige øje.

Symptomerne

De mest almindelige symptomer er, en intens kløe, især om natten. Du vil samtidig få bumse-lignende udslæt eller blærer. Ved at kradse i dette udslet eller blærer vil det kunne forårsage betændte sår. Når en person er inficerede med fnat for første gang, kan det tage i mellem fire til seks uger, før huden reagerer på smitten. I de tidlige stadier, kan fnat blive forvekslet med andre hudsygdomme, fordi udslættet kan have ligheder med blandt andet; acne og myggestik. Hvad der tydeligt adskiller fnat fra de andre to, er den ubarmhjertige kløe. Kløen er normalt mest alvorlig hos børn og ældre, som samtidigt også er dem, som hyppigst rammes af smitten. Et andet kendetegn for fnat, er fremkomsten af spor-lignende jordhuler i huden. Disse hævede linjer er normalt gråhvide eller hudfarvet. De opstår, når kvindelige mider, laver en tunnel lige under overfladen af huden. Efter oprettelse af en hule, lægger hun 10 til 25 æg indeni den.

Hvem har størst chance for at blive ramt?

Hvem har størst chance for at blive ramt?

De fleste tilfælde af fnat, ses på børn og ældre, da de oftest befinder sig i områder, med en stor smittefare, såsom plejehjem og daginstitutioner. Alle mennesker kan dog blive ramt af fnat, uanset om du har et svækket immunforsvar eller ej. Smitterisikoen er markant større for folk, som befinder sig på arbejdspladser med mange andre mennesker, såsom institutioner, fængsler og børnepasningsfaciliteter, da man disse steder finder, flere smitte kilder.

Andre symptomer

Der findes et mere aggressivt fnatmide angreb, som har en række nogle andre symptomer. Fnat med skorpe, også kaldet norsk fnat, er et meget alvorligt angreb, som involverer titusindvis af mider, på en enkelt person. Dette får huden til at udvikle tykke skorper, som er fulde af mider og æg. Fnat med skorpe er mest almindelig hos mennesker med et svækket immunforsvar, såsom ældre og handicappede. Denne type fnat er meget smitsom og kræver hurtig behandling, for at forhindre den i at sprede sig.

Hvilken del af kroppen inficeres oftest?

Hvilken del af kroppen inficeres oftest?

Fnatmider kan leve overalt på kroppen, men nogle af deres foretrukne områder omfatter varmer steder på kroppen, såsom mellem fingrene, folderne i håndleddet, albuerne eller knæ, omkring talje og navle, på brysterne eller kønsdelene samt hovedet, hals, ansigt, håndflader og fodsåler, dette er især gældende hos småbørn.

Medfølgende komplikationer fra Fnat

Den intense kløe fra fnatmider, gør det vanskeligt at modstå at kradse de inficerede områder. Hyppig kradsen og kløen kan skabe åbne sår, hvori der kan komme infektion. Bakterielle hudinfektioner, såsom børnesår, er den mest almindelige komplikation af fnat. Symptomerne kan omfatte honningfarvede vabler. Denne type infektion behandles normalvis med antibiotika.

Sådan behandles fnat

Der er mange forskellige behandlinger som bliver anbefalet mod fnat. Her hos ShytoBuy har vi valgt at fokusere på produkter med svovl og tea tree olie, som er anerkendt for deres virkning mod denne hudsygdom. Du kan læse mere om de to ingrediensers indvirken på fnat her. Hvis du skulle være interesseret i at læse mere om det enkelte produkt kan du blot klikke her, og se alle produkterne som vi anbefaler mod fnat.

Andre interessante artikler