FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Bagom hår (oprindelse, hårvækst og -tab)

Hår er langt mere kompleks end det ser ud på overfladen. Vi ved alle, at håret ikke kun spiller en afgørende rolle for udseendet af både mænd og kvinder, men faktisk siger det også noget om mennesket og identificere hvem du er.

Oprindelsen af håret på kroppen

Oprindelsen af håret på kroppen

I uge 22 har et udviklende foster dannet alle sine hår folliklet. På dette stadium af fosters liv, vil der være omkring 5 millioner hårsække på kroppen. Der er i alt en million på hovedet, hundrede tusinde af disse follikler vil sidde på hovedbunden. Det er det største antal hårsække vi nogensinde vil have, da vi ikke igen vil skabe nye hårsække i løbet af vores liv.

De fleste mennesker vil bemærke, at tætheden af hårene i hovedbunden vil reduceres som vi vokser fra barndommen til voksenlivet. Grunden er, at vores hovedbund bliver større i takt med at vi vokser fra barn til voksen. Andre årsager til at tætheden reduceres kan skyldes hårtab forårsaget af generiske forhold.

Hårsækkene

Hårsækkene

Håret har to forskellige strukturer - først, folliklen selv, som er placeret under hudoverfladen, og det andet er den aksel af hår, som er synlig over huden.

Hårsækken er en tunnel-lignende segment af epidermis, der strækker sig ned i dermis. Strukturen indeholder flere lag, der alle har separate funktioner. I bunden af folliklen er papilla, som indeholder kapillærer eller små blodtransportører, som leverer ilt og blod til cellerne. Den levende del af håret er selve bunddelen omkring papilla, som er kaldet pæren.

To skafter, en indre og ydre kappe, omgiver folliklen. Disse strukturer beskytte og danner det voksende hår.

Talgkirtlen er afgørende, fordi den producerer sebum, som plejer håret og huden. Efter puberteten vil vores krop have tildens til at producerer mere sebum, men som vi bliver ældre vil kroppen begynde at producere mindre sebum.

Hår skakter

Håret er lavet af en hård protein kaldet keratin og er lavet i tre lag. Dette protein er faktisk død, så det hår, du ser, er ikke en levende struktur. Det inderste lag er medulla. Det andet lag er Cortex og det ydre lag er kutikula. Cortex udgør hovedparten af håret. Neglebånd er en tæt formet struktur lavet af rullesten-lignende overlappende skæl. Det er både cortex og medulla, der holder hårets pigment, som giver hårets dets farve.

Hårvækst cyklus

Hår på hovedbunden vokser omkring 0,3-0,4 mm og dagen eller ca. 15 cm om året. I modsætning til andre pattedyr, er menneskehår vækst ikke sæsonbetinget eller cyklusbetinget. Faktisk er væksten ret tilfældig. På ethvert givet tidspunkt, vil et tilfældigt antal hår være i en af tre stadier af vækst og afkaste: anagen, catagen og telogen.

Anagen

Anagen er den aktive fase af håret. Cellerne i roden af håret deler sig hurtigt. Et ny hår dannes og skubber det døde hår ud.

I denne fase vokser håret ca. 1 cm hver 28. dag. Hovedbundshåret forbliver i dette aktive vækstfase i to til seks år.

Nogle mennesker har svært ved at få deres hår til at gro langt, fordi deres hår har en kort aktiv vækstfase. På den anden side, folk med meget langt hår har en lang aktiv vækstfase. Hår på arme, ben, øjenvipper og bryn har en meget kort aktiv vækstfase på omkring 30 til 45 dage. Dette forklarer også, hvorfor håret disse steder er så meget kortere end håret på hovedbunden.

Catagen

Catagen fasen er en overgangsfase og omkring 3% af alle hår er i denne fase på ethvert givet tidspunkt. Denne fase varer omkring to til tre uger. Væksten standser i denne fase.

Telogen

Telogen er hvilefasen og udgør sædvanligvis 6% til 8% af alle hår. Denne fase varer ca. 100 dage på hår i hovedbunden og længere for hår på øjenbryn, øjenvipper, arm og ben. Under denne fase, er hårsækken helt i ro.

Telogen

Kan anagen fasen (hårets aktive vækstfase) forlænges?

Forskning har bekræftet at nærende laserlys energi kan stimulere og forlænge hårets vækstfase. Teknologien benyttes blandt andet af Theradome Laserhjelm, og virker på følgende måde: Laserlys fremmer ilt- og blodtransporten i papilla, som booster cellerne i håret, og siges at kunne øge aktivitetsniveauet.

Andre interessante artikler