Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Hvad er fodvorter?

Fodvorter kan ramme hvem som helst, unge som gamle, mænd som kvinder. En fodvorte kan smitte fra fod til fod ved direkte kropskontakt, og kræver derfor hurtig behandling. Læs om fodvorter og behandlingsmuligheder her

Hvad er fodvorter?

En fodvorte er en lille virus inficeret hudtilstand, som synes på foden. Denne kan i princippet forekomme overalt på foden, men typisk vises den på fodens underside, fodens såkaldte trædeflade. Fodvorter kan ramme alle mennesker, børn, unge og ældre, dog ses der en større tildens til at særligt børn i alderen 12-16 år bliver smittet med denne type vorte. Hvorimod ældre mennesker er mindre udsatte. Det skønnes at mindst halvdelen af voksne mennesker, har været smittet med fodvorter i løbet af deres levetid, så infektionen er langt fra unormal.

Vorter er fremstillet efter en infektion i huden af Human Papillomavirus (HPV). Denne virus er den mest almindelige virale infektion i huden. Det er blandt andet også denne virus der forårsager kondylomer og kønsvorter. Den vortevirus der forårsager fodvorter, inficerer kun den overfladiske lag af huden, der således producerer en fortykket hudvækst. En fodvorte gør i de fleste situationer ikke ondt, men hvis den udsættes for pres, kan det godt blive smerteligt og generende.

Der er to synlige typer af fodvorter:

Der er to synlige typer af fodvorter

En ensom vorte, dækker over at der kun er en fodvorte i det ramte område. Denne type karakteriseres af, at den typisk vokser sig større og større, indtil at den bliver behandlet. Hvis den ikke bliver behandles kan den i sidste ende formere sig og danne nye omliggende vorter.

Der er to synlige typer af fodvorter

En vorte klynge er når foden er dækket af flere små fodvorter, som er tæt samlet i et område. Denne type er mere vanskelig at behandle.

Hvad er årsagen og hvad er symptomer?

Fodvorter er forårsaget af direkte kontakt med human papilloma virus (HPV). Dette er den samme virus, der forårsager vorter på andre områder.

HPV-type 1 forårsager de fleste fodvorter. Det formodes at en fodvorte fremkaldes fra steder, som har været i kontakt med infektionen. Det kan blandt andet være en svømmehal, omklædningsrum eller et andet offentligt sted. Risikoen for at blive smittet med fodvorter, kan afhænge af immunforsvarets evne til at ødelægge virusinficerede celler såvel som hvor udsatte dine bare fødder er for direkte kontakt med en inficeret person.

Symptomerne på en fodvorte vil typisk omfatte en hård hudoverflade, små sorte prikker, trykken og smerte.

Hård hud: Ofte synes og føles fodvorter hård på grund af sit tykke væv.

Ru, ujævn eller svampet: En fodvorte kan få en ru eller ujævn overflade.

Glat overflade med en grå-gul eller brun farve.

Smerte: Simple gåture kan være smertefulde. Særligt hvis din fodvorte er stor.

Små sorte prikker: Disse kommer ofte på overfladen af vorten. De sorte prikker er indtørret blod, som er placeret i de små blodkar i huden på og omkring din fodvorte.

Fodvorter vokser dybt inde under hudens overflade. Ofte vokser de meget langsomt og gror sig større over tiden.

Diagnose og behandling

Selvom fodvorter i nogle situationer kan forsvinde af sig selv, kan den til tider blive så generende, at bliver nødvendigt at behandle den. Inkubationstiden (den tid det varer fra du er smittet til at din fodvorte er synlig) er uvis, men det skønnes at det kan variere fra måneder til sågar år.

Hvis et familiemedlem har problemer med fodvorter, og du mærker nogle af de førnævnte symptomer, er der en stor chance for at du er blevet smittet. Vorter smitter meget nemt, og det er derfor meget sandsynligt, at du er blevet smittet hvis du bor sammen med en person, som er plaget af samme hudlidelse.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du er blevet smittet kan du opsøge din lokale læge. Typisk vil en konsultation omhandle en undersøgelse af det berørte område, og lægen vil høre dig om mulige symptomer eller tegn du oplever.

I nogen tilfælde kan fodvorter forsvinde af sig selv, men i de fleste situationer bør der foretages en eller anden form for behandling. Disse behandlinger kan omhandle salve, cremer, laser terapi, frysning eller i mere vanskelige situationer operation. Efter konsultation med din læge bliver du stillet den behandlingsform, som synes bedst for dig og din fodvorte.

Hvis du efter en givet behandling fortsat oplever problemer med fodvorten, kan det i de fleste tilfælde være fordelagtig at gribe den an på en anden måde, og forsøge med en anden behandlingsform til fodvorter. I nogen tilfælde kan du også opleve at fodvorter pludselig kommer i udbrud igen, selv om den har reageret godt på den første behandling.

Hjemmebehandling til fodvorter?

Det er vigtigt at behandle din vorte hurtigt, da den kan være meget smitsom. Udover at du kan smitte dig selv yderligere, kan du også smitte andre.

Der findes mange behandlingsmetode derude, også behandler, som kan anvendes til at bekæmpe din fodvorte hjemme. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle af de solgte produkter kan skade mere end de kan gøre gavn. Hos ShytoBuy tilbyder vi forskellige produkter til problemet. Vores udvalg er FDA-godkendt og skånsomme på kroppen. I modsætning til mange andre behandlingsformer til fodvorter, skal du ikke skrabe, fryse eller ætse vorten med topiske behandlinger.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med