Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Impotens

Impotens, også kendt som erektil dysfunktion, er den manglende evne til at opnå eller opretholde en erektion længe nok til at gennemføre et tilfredsstillende samleje.

På denne side kan du finde information omkring impotens. Du vil finde information omkring symptomer, de bagvedliggende årsager samt tilstandens forskellige behandlingsmetoder.

Hvad er impotens?

Impotens, også kendt som erektil dysfunktion, er den manglende evne til at opnå eller opretholde en erektion længe nok til at gennemføre et tilfredsstillende samleje.

En erektion starter i hjernen, som en reaktion på seksuelle impulser, hvor hjernen sender besked gennem de nerver, der løber ud i penis. Disse signaler resulterer i at penis’ arterier udvider sig, således at penis bliver større. Grunden til at penis bliver større er, at de to svulmelegemer (corpora cavernosa) fyldes med blod, hvorefter en erektion opstår.

Når mængden af blod er ikke tilstrækkelig til at opnå eller opretholde en erektion, er der tale om en form for Erektil dysfunktion. Erektil dysfunktion kan forekomme for mænd i alle aldre, men er mest almindeligt hos mænd over 40 år.

Problemer med impotens kan indebære følgeproblemer i sexlivet, parforholdet, og resultere i følelsen af at være utilstrækkelig. De mænd der lider af dette problem føler ofte et enormt pres, og baserer deres selvværd på deres erektile formåen.

Symptomer på impotens

Symptomer på impotens

For at få en erektion, har mænd behov for seksuel stimulation, uanset om det er visuelt eller fysisk stimulation. Når seksuel stimulation forekommer øges blodgennemstrømning til svulmelegemerne i penis, som derigennem resulterer i en erektion.

Når svulmelegemerne vokser, presser de på de vener, som på normal vis fører blodet væk fra penis, og derfor medføres en midlertidig forøgelse af penis’ størrelse.

Impotens eller potensproblemer kan både være fysisk og psykisk relateret, og forekomme i varierende grader. Eksempelvis kan en mand være fuldstændig ude af stand til at opnå erektion, eller erektionen kan aftage løbende, så den ikke er hård nok til at gennemføre samleje (her er tale om erektionssvigt). Man differentierer i mellem midlertidig impotens og impotens, hvor erektion overhovedet ikke kan fremprovokeres.

Årsager til impotens

Der er flere årsager til, at mænd kan lide under problemer med erektil dysfunktion. Disse årsager kan inddeles i to - fysiske eller psykologiske årsager.

Fysisk impotens er den manglende evne til at opnå eller opretholde en erektion, når man vågner om morgenen. Fysisk impotens kommer som regel gradvist over en periode på grund af forskellige fysiske lidelser.

Men når vi taler om psykisk impotens, er der tale om den manglende evne til at opretholde eller opnå en erektion, på midlertidig basis, og som regel i specifikke situationer på grund af bekymringer, stress eller nervøsitet.

Fysiske årsager til impotens

Cirka 70 % af årsagerne til impotens hos mænd skyldes fysiske problemer. Impotens er ikke en sygdom i sig selv, men er ofte et tidligt symptom på en bagvedliggende måske uopdaget sygdom. Blandt de mest almindelige fysiske årsager kan nævnes sygdomme såsom diabetes eller kredsløbsforstyrrelser, depression, bivirkninger fra medicin, rygning, eller skader fra kirurgi.

 • Blodkarsygdomme: er den hyppigst forekommende årsag til fysisk impotens. Her er der primært tale om åreforsnævringer, som besværliggør blodtilstrømningen til penis, og som følge deraf forårsager impotens. Mænd med hjertekarsygdomme og forhøjet blodtryk har derfor øget risiko for at udvikle impotens.
 • Rygning: er en af de væsentligste risikofaktorer for at udvikle forkalkning af årene. Undersøgelser har vist, at erektil dysfunktion blandt patienter med hjertesygdomme, er mere end fordoblet i den undergruppe af patienter, der også ryger.
 • Diabetes: kan også resultere i rejsningsbesvær og impotens. Ifølge undersøgelser vil cirka 50 % af mænd med sukkersyge blive impotente indenfor 10 år efter, at sukkersygen bliver konstateret. Det forekommer nu og da, at diabetes først konstateres, når manden klager over rejsningsproblemer. Dette er en yderligere grund til at besøge din læge, hvis du lider af rejsningsproblemer.
 • Sygdomme i nervesystemet: som for eksempel blodprop i hjernen, Parkinson, dissemineret sklerose og rygmarvsskader kan også medføre impotens. Derudover er der også adskilligt medicin, som kan fremprovokere impotens bl.a. anti-depressive behandlingsformer. Hvis du mistænker at medicin kan være årsagen bag dit problem, kan du konsultere din læge.
 • Kirurgiske indgreb: Erektil dysfunktion kan ligeledes også opstå efter visse kirurgiske indgreb - heriblandt blærehalskirtel-, endetarmsopterationer, på grund af skader i bækkenet og ved visse sygdomme i selve penissen. Derudover kan erektionsevnen også påvirkes af indtagelse af alkohol og euforiserende stoffer.
 • Neurologiske årsager: Nogle nervesygdomme påvirker den del af nervesystemet, der arbejder med rejsningsmekanismen. Dette kan f.eks. være rygmarvslidelser, sklerose og følger efter en operation i bækkenregionen.
 • Hormonelle årsager: såsom produktion af det mandlige kønshormon kan medføre impotens i sjældne tilfælde. Det er vigtigt at finde årsagen som ligger til grund for impotens, da nogle behandlinger vil virke bedre end andre i visse tilfælde. Det anbefales derfor at opsøge læge, hvis man oplever vedvarende problemer med at opnå rejsning.

Psykologiske årsager til impotens

Hos 30 % af mænd som lider af impotens, er tilstanden forårsaget af psykologiske problemer, denne form for impotens kaldes ofte midlertidig impotens. Psykologiske årsager er både hypigge og alsidige. Problemer og uoverensstemmelser i parforholdet, dårlig samvittighed, jalousi, ulyst til partneren, usikkerhed, præstationsangst samt mange andre ting, kan manifestere sig fysik ved at manden ikke kan opnå rejsning. Impotens ses bl.a. hyppigt i forbindelse med depressioner. Nedenuder findes tre hyppige årsager til psykisk impotens.

 • Angst er ofte den mest almindelige psykiske årsag blandt mænd. Angst får hjernen til at frigive kemikalier kaldet neurotransmittere, som er ansvarlige for at styrke muskler og kredsløb til og i penis. Hvis hjernen ikke frigiver nok neurotransmittere på grund af angst, kan man derfor opleve potensproblemer.
 • Stress kan være en anden af de psykologiske faktorer, der kan forårsage den omtalte afmagt. Den måde, hvorpå stress kan påvirke forekomsten af erektil dysfunktion er gennem fordelingen af kemikalier i hjernen, som kan have negativ indflydelse på mandens evne til at få erektion.
 • Depression er den tredje hyppigste årsag blandt mænd, og er forårsaget af problemer i den seksuelle funktion, som derigennem forårsager mangel på seksuel lyst.

Behandling af impotens

Behandling af impotens

Impotens er et problem, som har ramt mænd verden over, lige så længe som vi har været til. Som et resultat deraf er der også en række behandlingsmetoder: Nedenunder kan læse du læse mere om de forskellige behandlingsformer:

 • Livsstil: Der er flere ting man selv kan gøre for at reducere chancen for at tilstanden forekommer, man kan bl.a. sørge for at skære ned på cigaretterne, alkohol og euforiserende stoffer. Derudover bør man spise sundt og motionere, så man kan opretholde et sundt kolesteroltal og blodtryk. Det er specielt vigtigt at være obs på de første tegn på kredsløbsforstyrrelser, da de kan hjælpe med at reducere chancen for at man bliver impotent gennem en sund livsstil. Kredsløbsforstyrrelser er som før nævnt, en af de største årsager til fysisk impotens.
 • Lægemidler: Der er visse lægemidler, som forårsager problemer med potensen. Nogle af disse lægemidler er bl.a. anti-depressiv medicin, samt medicin til behandling af forhøjet blodtryk og hjertesygdomme. Hvis du lider af impotens, og tager medicin mod ovenstående kan du eventuelt tjekke med din læge, om det er muligt, at han kan ordinere et andet behandlingsmiddel, eller reducere nuværende dosis.
 • Operativ behandling: Kirurgi er kun relevant for de mænd, hvis impotens skyldes et problem i arterierne eller venerne i penis. Når alle andre behandlinger slår fejl, kan man få indsat en protese i penis, der giver rejsning mekanisk.
 • Professionel rådgivning: Som tidligere nævnt kan psyken også være en af de mulige årsager til impotens opstår. Stress, depression, ægteskabelige problemer, job etc. kan resultere i rejsningsbesvær og erektionssvigt. Hvis dette er tilfældet, kan man søge professionel rådgivning, tale med sin partner eller en god ven om problemet. Professionel rådgivning eller terapi virker for nogle mænd mere overskueligt, da sådanne personer har tavshedspligt.
 • Vakummpumpe: I visse tilfælde kan vakuumpumper også afhjælpe impotens ved at pumpe blod ud i penissen. Erektionen kan derefter holdes gennem brug af en penis ring, som sørger for at blodet ikke løber tilbage.
 • Naturlig behandling af impotens: Der findes en række naturlige produkter, som giver dig mulighed for at opnå og opretholde en erektion, og derigennem behandle impotens. Fordelene ved naturlige potenspiller er at de kun er baseret på naturlige ingredienser, og derfor ikke giver nogen bivirkninger. Ej heller kræves der en recept for potenspiller, hvilket gør dem til en mere tilgængelig behandlingsform. Vi har blandt andet produktet GMAX kosttilskud mod potensproblemer som er et 100% naturligt produkt.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med