Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Kan problemer med skjoldbruskkirtlen forårsage hårtab?

Thyreoidea sygdom medfører dine thyroideahormonniveauerne til at falde eller stige til usunde niveauer. En mulig effekt af denne ubalance er hårtab. Læs om mulige symptomer på problemer med skjoldbruskkirtlen her.

Når dine hormoner kommer ud af balance på grund af sygdom i skjoldbruskkirtlen, kan hele din krop blive berørt af det. Din vægt, dit humør, og selv din tankegang, kan blive berørt, og du kan opleve en lang række andre fysiske symptomer også. Hårtab er en almindelig bivirkning af problemer med skjoldbruskkirtlen. Det er ikke et permanent problem, hvis du får den rette behandling.

Hvis du er i tvivl om dit hårtab skyldes problemer med skjoldbruskkirtlen eller, hvorvidt det skyldes andre forhold, kan du læse om "De 9 hyppigste årsager til hårtab" her.

Hvordan forårsager sygdom i skjoldbruskirtlen hårtab?

Hvordan forårsager sygdom i skjoldbruskirtlen hårtab?

Dine hårsækkene følger en naturlig cyklus af hårvækst og hvile faser. På ethvert givet tidspunkt, vil du opleve at 90% af dine hår vokser, mens kun en lille del af dem vil være i hvilefasen. Men når ændringer i kroppens hormonniveau går ind og præger denne vækstcyklus, kan der opstå problemer, som resulterer i uønsket hårtab, tyndt hår, eller pletskaldethed.

Mange medicinske tilstande kan forårsage hårtab, men sygdom i skjoldbruskkirtlen en fælles synder. Skjoldbruskkirtlen problemer kan omfatte både en underaktiv skjoldbruskkirtlen og en overaktiv skjoldbruskkirtel. Fordi hårvækst afhænger af en velfungerende skjoldbruskkirtlen, kan unormale niveauer af thyreoideahormon, som produceres af denne kirtel, resultere i blandt andet hårtab. Dette er vel og mærke hvis det ikke behandles.

Overaktiv skjoldbruskkirtel

Overaktiv skjoldbruskkirtel

Dette er en relativt almindelig hormonel tilstand, der opstår, når der er for meget thyroid hormon i kroppen. Overskydende niveauer af skjoldbruskkirtelhormoner kan fremskynde kroppens stofskifte, som udover at ændringer i hårstrukturen, som kan udløse en række andre symptomer, såsom:

  • nervøsitet og angst
  • hyperaktivitet - hvor en person ikke kan sidde stadig og er fuld af nervøs energi
  • uforklarlige eller uplanlagt vægttab
  • hævelse af skjoldbruskkirtlen, hvilket forårsager en mærkbar klump, kendt som en struma, til dannelse i halsen

Symptomer på ændringer af håret, forårsaget af en overaktiv skjoldbruskkirtel, vil ofte vise sig i udtynding eller mere fin hårstruktur.

Hvad er årsagen til en overaktiv skjoldbruskkirtel?

Skjoldbruskkirtlen er fundet i nakken. Det producerer hormoner, der frigives i blodbanen for at styre kroppens vækst og metabolisme. Disse hormoner kaldes thyroxin og triiodothyronin. De påvirker processer såsom hjertefrekvens og kropstemperatur, og hjælper med at omdanne den mad vi indtager, til energi for kroppen.

Ved hyperthyroidisme producerer skjoldbruskkirtlen for meget thyroxin eller triiodothyronin, som fremskynder kroppens stofskifte. Der er flere mulige underliggende årsager, den mest almindelige at kroppens immunsystem får skoldbruskkirtlen til at producere for mange hormoner.

En underaktiv skjoldbruskkirtlen

En underaktiv skjoldbruskkirtlen

Denne tilstand dækker over, når skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok hormoner. Almindelige tegn på en underaktiv skjoldbruskkirtel er, udover ændret hårstruktur, træthed, vægtøgning og en følelse af tomhed eller mild depression.

Hvad er årsagen til en underaktiv skjoldbruskkirtlen?

Der er ingen måde at forhindre en underaktiv skjoldbruskkirtlen. De fleste tilfælde er forårsaget af immunsystemet som angriber skjoldbruskkirtlen og beskadige hormonbalancen.

Den eneste præcise måde at finde ud af, om du har et skjoldbruskkirtlen problem, er at få foretaget en blodprøve. Her vil dit hormon niveau blive testet.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med