Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Sædtal

Sædtallet spiller en meget vigtig rolle, når man måler en mands fertilitet. Selvom det teoretisk set kun kræver én sædcelle for at befrugte kvindens æg, er det ikke altid lige så nemt.

Sæd er det hvide eller grå væske, som ejakuleres fra penis, når du opnår en orgasme ved seksuel ophidselse eller sammenleje. Dit sædtal anses for at være normalt sædtal, hvis der er mindst 20 millioner sædceller per mililiter sæd. For at kunne undfange kræver det at mindst 60 % af dit sæd har en normal form og, at sædcellerne bevæger sig fremad på normal vis (dvs. at de har en normal bevægelighed.)

Ovenstående tal er idelle tal og mænd med

lavt sædtal

er også blevet fædre til mange babyer ligesom mænd med et højere sædtal. Den bedste måde at finde ud af om du har et lavt sædtal på, er ved at tage en fertilitetstest til hjemmebrug eller ved at lave en undersøgelse hos lægen. Du kan konsultere en uroligist for denne undersøgelse, da de er uddannet i dette område. De fleste uroligister vil kunne anbefale en en passende behandling af lavt sædtal, hvor det anses for at være nødvændigt.

Sæd fungerer blot som et transportmiddel, som transporterer sperm ind i kvindens reproduktive system; sagt med andre ord, er det meningen, at det denne process skal resultere i reproduktion. Til trods for at sæd ejakuleres som et resultat af en orgasme og seksuel ophidselse, er erektion og orgasme kontrolleret af to forskellige mekanismer.

Årsager til lavt sædtal

(a) Alder:

Selvom det ikke er præcist, hvordan alder påvirker mænds fertilitet, er der voksende bevis på, at alder påvirker mænds fertilitet. De fleste mænd under 39 har for det meste det nødvændige sædtal for at undfange med mere end 60 %. Disse tal falder til lidt mere end halvdelen efter denne alder.

(b) Midlertilige og livsstil-relaterende årsager såsom:

1. Følelsesmæssigt stres: n år du er stresset, skaber det hormonelle ændringer i din krop, som man mener forstyrrer sædtallet.

2. Seksuelle problemer: hvis du har seksuelle problemer - problemer under samleje, teknik eller forskelligheder med din partner om måden hvorpå i har samleje, kan det være at du har et lavt sædtal.

3. Glidecreme: dit sædtal kan blive påvirket af den glidecreme du bruger; produkter såsom spermicides, olier og vaseline. Prøv at bruge en glidecreme, som ikke påvirker sædtallet.

(c) Testikulær udsættelse for ekstrem varme:

Dit sædtal formindskes muligvis midlertidigt, hvis dine testikler er udsat for ekstrem høje temperaturer, såsom ved feber og brug af sauna eller hottub. Din fertilitet kan muligvis også blive formindsket på grund af høje temperaturer på dit arbejde.

(d) Stofmisbrug og afhængighed:

Dit sædtal kan falde med op til 50 % på grund af kraftig brug af euforiserende stoffer, såsom marihuana og kokain. Der findes receptorer i din sperm for kemiske forbindelser i marihuana, som minder om naturlige stoffer. Disse stoffer kan forringe spermens bevægelighed, og deres evne til at trænge igennem til ægget.

(e) Rygning:

Rygning er kendt for at formindske sexlysten, og kan være skyld i, at du ikke har sex så ofte. Deudover kan rygning også reducere dit sædtal, spermens bevægelighed og spermens levetid.

(f) Utilstrækkelig næring og fejlernæring:

For lavt sædtal kan også forekomme på grund af mangelfuld eller utildtrækkelig næring i dine kostvaner, specielt med henblik på næringsstoffer såsom vitamin C, Selenium, Zink, og Folinsyre.

(g) Overvægt:

Mange undersøgelser viser at have fundet en direkte forbindelse mellem overvægt og reduceret sexlyst, forringet sædtal og fertilitet.

(h) Cykling:

Det er også sket, at ekstrem cyckling har forårsaget mandlig impotens og påvirket sædtallet. Tekstiklerne bliver trykket sammen på grund af sadlen, og dette kan skade de nerver og blodkar, som er ansvalige for at skabe en erektion. Terrængående cykling udsætter kroppen for eksteme stød og rystelser og på denne måde forhøjes chancerne for at beskadige pungen, og derigennem sædtallet og produktionen af sperm.

(i) Genetiske og arvelige faktorer:

Genetiske faktorer kan også spille en stor rolle for sædtallet og fertiliteten. Disse faktorer kan være arvelige eller forårsaget af de omgivelser, du befinder dig i. Arvelige faktorer inkluderer bl.a. cystisk fibrose, klinefelter syndrom og kartagener syndrom.

(j) Miljømæssige faktorer:

Kraftig udsættelse af miljømæssige faktorer såsom giftstoffer, kemikalier, og infektioner kan føre til fald i sædproduktionen på grund af direkte påvirkning af den tekstikulære funktion, som resultat af en ændring i hormonerne.

(k) Tungmetaller:

Dit sædtal kan også påvirkes af kronisk udsættelse for tungmetaller såsom bly, cadium og arsenik. Disse metaller kan forårsage reduceret sædtal og spermproduktion selv i sunde mænd. Desuden kan disse metaller også påvirke spermens bevægelighed, selvom der kun har vist sig at være spor af det givne metal i kroppen.

(l) Strålebehandling:

Strålebehandlinger og røngtenstråler hæmmer de hurtig delende celler; og de testikelceller som producerer sperm er meget følsomme overfor strålingsskader. Hvis det ved et tilfælde skulle ske, at disse celler bliver udsat kraftig stråling, kan skaderne være slemme, og det kan tage optil to år før normal sæd- og spermproduktion vil forekomme. I ekstreme tilfælde vil sæd- og spermproduktionen aldrig gendannes.

(m) Lavt sædtal:

Når der forefindes en strukturmæssig abnormalitet i rørene som transporterer sæden gennem penis, kan det reducere mængden af sæd, som bliver ejakuleret, og på den måde medføre et lavt sædtal.

Hvis du har lavt sædtal kan være et result af en de ovenstående forklaringer eller en kombination af flere forklaringer. For at finde den rigtige årsag, er det nødvændigt at du besøger din læge.

Andre interessante artikler