Fri fragt på alle ordrer over 499kr

Fuld tilfredshedsgaranti
Gælder for udvalgte mærker

Fri fragt ved køb over 499 kroner
Dør til dør-levering eller til valgfri pakkeshop

Kunders databeskyttelse
Din data er sikker og beskyttet hos os

Telogen Effluvium

Hvad er det?

På ethvert givent tidspunkt befinder 85% til 90% af hårene på en persons hoved i den anagene fase, hvilket vil sige, at de aktivt gror. De resterende hår er i en hviletilstand kaldet den telogene fase. Typisk vil et hår befinde sig i den anagene fase i 2 til 4 år – derefter indtræder håret i den telogene fase, hviler i 2 til 4 måneder, og falder herefter ud. Ved normal hårvækst bliver dette hår erstattet af et nyt når processen afsluttes. En person taber i gennemsnit 100 hår per dag.

Hos en person, der lider af telogen effluvium, har en pludselig forandring for kroppen medført, at flere hår træder ind i den telogene fase. Typisk i denne tilstand vil 30% af hårene stoppe med at vækste og bevæge sig over i en hvilende tilstand før de falder ud. Hvis du lider af telogen effluvium, kan du deraf forvente at miste op til 300 hår dagligt i stedet for 100.

Tilstanden kan opstå som følge af en række af forskellige forandringer, herunder:

  • Operation
  • Stort fysisk traume
  • Stort psykisk traume
  • Høj feber, alvorlig infektion eller sygdom
  • Ekstremt vægttab
  • Ekstreme ændringer i kost
  • Store hormonelle forandringer, herunder fødsel og overgangsalder
  • Jernmangel
  • Hypothyroidisme og hypothyreose (lavt stofskifte)
  • Bestemte typer af medicin

Du vil muligvis ikke bemærke hårtabet før 2 til 4 måneder efter kroppens forandring. Det skyldes, at håret træder ind i den telogene fase og først efter en periode begynde at falde hud. Telogen effluvium eksisterer sjældent mere end 6 måneder, men i nogle tilfælde er perioden længere eller helt permanent, hvorfor der kræves behandling af hårtab.

Selvom det kan være skræmmende at miste mange hår på kort tid, så er tilstanden oftest midlertidig. Hvert hår, der for tidligt bliver presset ind i den telogene fase bliver erstattet af en nyt hår, så der ikke længere er risiko for komplet skaldethed. Da hårene i hovedbunden gror langsomt vil dit hår måske føles tyndere end normalt i en bestemt periode, men dit hårs fulde tykkelse vil vende tilbage efterhånden som ny hårvækst viser sig.

Symptomer

Hvis du lider af telogen effluvium vil du lægge mærke til, at der samles flere hår end normalt på dit pudebetræk, i badet, på gulvet og i hårbørsten. Dit hår og hovedbund vil ligeledes føles mindre tæt end almindeligvis. Disse symptomer vil vise sig, selvom hårtabet er diskret og andre personer ikke nødvendigvis ser nogen forskel på dit hår.

Diagnosticering

I de fleste tilfælde kan telogen effluvium bliver diagnosticeret med udgangspunkt i din medicinske journal og en undersøgelse af hår og hovedbund. Hvis hårtabet har fundet sted i adskillige måneder, vil der muligvis være synlig hårudtyndning, men ofte er hårtabet ikke voldsomt nok til at lægen lægger mærke til det. Hvis du har store skaldede områder lider du sandsynligvis ikke af telogen effluvium. Hvis lægen forsigtigt trækker i håret og 4 hår eller flere kommer ud, lider du sandsynligvis af telogen effluvium. Et andet tegn man kan følge er, at hårene i den telogene fase vil have noget hvidt væv for enden, hvilket er hvad der tidligere var i hovedbunden - de vil ikke have noget gel-lignende til at omgive enden af håret.

Du vil måske blive bedt om at samle alle hår som falder af i løbet af en 24-timers periode, med det formål at identificere hårtab. Hvis du taber færre end 100 hår dagligt betragtes det som normalt. Det er også en mulighed at samle og tælle tabte hår hver eller hver anden uge for at se om der sker en bedring af tilstanden.

I sjældne tilfælde, hvor der er tvivl ved diagnosticeringen, vil der være grund til at foretage en biopsi af hovedbunden. I denne procedure vil en lille del af hovedbunden, inklusiv adskillige hårsække, blive fjernet og undersøgt gennem et mikroskop. Din læge vil også kunne bede om blodprøver for at undersøge dig for hormonelle forandringer, der også kan bidrage til hårtab.

Forventet varighed

Typisk vil hårtabet begynde 2 til 4 måneder efter den begivenhed, som startede problemet og herefter vare i cirka 6 måneder. Nye hår begynder at gro så snart de gamle falder ud, men det kan tage adskillige måneder før de nye hår viser sig som en tydelig del af håret.

Forebyggelse

Der er intet som kan gøres for at forebygge de fleste årsager til telogen effluvium. I nogle tilfælde, hvor årsagen er dårlig kost, kan tilstanden forebygges ved at spise mere balanceret med korrekt indhold af protein, jern og andre næringsstoffer og mineraler.

Behandling

Nogle typer af tilstanden kan behandles. Hvis du har en dårlig diæt kan en ernæringsekspert/diætist eksempelvis kontaktes for at skabe balance. Hvis hårtabet er begyndt efter en ny type af medicin, kan du tale med din læge for at undersøge andre alternative eller diskutere om medicineringen bør ophøre. I de fleste tilfælde, hvor hårtabet skyldes en særlig begivenhed, vil håret vende tilbage naturligt. Hvis dit hår ikke naturligt er vendt tilbage til et tilfredsstillende niveau kan man gennemføre behandling med minoxidil ( Foligain ), en skum eller creme, der påføres hovedbunden med det formål at stimulere hårvæksten.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med