FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Hårtab

Hvad er telogen effluvium? Symptomer, årsager og 7 gode råd mod pludseligt hårtab

Forestil dig et øjeblik, at du står overfor en stor og stressende hændelse i dit liv. Det kan være alt fra at miste jobbet, sygdom, en fødsel eller et bryllup, og du pludselig begynder at tabe meget hår. Er det noget, som du selv har oplevet på et tidspunkt? Sporadisk og pludseligt hårtab er en relativ normal tilstand, og kaldes også telogen effluvium.

I denne artikel giver vi dig det fulde overblik over telogen effluvium, hvorfor du oplever pludseligt hårtab ved stress, de bedste behandlinger mod telogen effluvium samt vores bedste råd til at få en sund hårvækst igen.

Hvad er telogen effluvium (sporadisk hårtab)?

Under normale omstændigheder taber vi op til 150 hårstrå dagligt. Men hvis man oplever en stressende hændelser, kan det føre til, at du udvikler telogen effluvium, som kan resultere i en periode med mere hårtab end normalt. Telogen effluvium er den mest almindelige årsag til sporadisk og pludseligt hårtab for mænd og kvinder, og er den anden mest almindelige årsag til hårtab efter pletskaldethed (androgen alopeci).

Men hvorfor får man pludselig telogen effluvium? Det er der faktisk en god forklaring på. Det skyldes ofte en eller flere særligt stressende hændelser i dit liv, som får en større del af dit hår til at gå fra vækstfasen til hvilefasen i hårets vækstcyklus. Når håret er i hvilefasen, bliver der ikke længere tilført blod til hårsækkene, og håret stopper med at gro. Til sidst vil det føre til, at håret falder ud for at give plads til nyt hår. Sporadisk og pludseligt hårtab sker cirka tre til fire måneder efter den stressende hændelse (når håret er kommet til cyklussens afstødelsesfase).

Telogen effluvium går normalt over af sig selv efter cirka seks måneder, men der er et par ting, som du selv kan gøre for at få en normal hårvækst efter pludseligt og sporadisk hårtab, hvilket vi forklarer nærmere lidt senere i denne artikel.

Sporadisk og pludseligt hårtab sker ofte som følge af stress, og går normalt over af sig selv.

Hvad er symptomerne på telogen effluvium?

Sporadisk hårtab

Sporadisk hårtab hos mænd og kvinder er en af de mest almindelige symptomer på telogen effluvium. I modsætning til pletskaldethed (androgen alopeci), hvor man oplever en vigende hårgrænse eller en udtynding af håret på hovedet, vil telogen effluvium oftest forårsage til hårtab på hele hovedet. Derfor er det ikke altid let at diagnosticere telogen effluvium, men med tiden vil du bemærke, at håret bliver tyndere.

Pludseligt hårtab

Ofte sker pludseligt hårtab på grund af telogen effluvium hurtigt, og det er også en af de primære årsager til, at tilstanden kan føles så traumatisk. For denne type hårtab kan nemlig føre til, at du taber meget hår, og at det næste føles som om, at du kan hive store totter hår ud, når du reder eller vasker håret.

Hvilke årsager er der til telogen effluvium?

Selvom der kan være mange forskellige årsager til sporadisk og pludseligt hårtab, skyldes det oftest fire forskellige faktorer: medicin, graviditet og fødsel, stress, kost og diæt.

1. Medicin

Nogle typer medicin har som bivirkning, at de kan forårsage telogen effluvium. Her vil vi anbefale at tage kontakt til egen læge, hvis du mistænker, at medicin forårsager pludseligt hårtab.

2. Graviditet og fødsel

Din krop gennemgår store hormonelle forandringer under en graviditet og efter fødslen, og derfor er det heller ikke unornalt, at gravide kvinder kan opleve sporadisk og pludseligt hårtab.

3. Stress

Stress er en helt almindelig årsag til sporadisk og pludseligt hårtab. Her kan der være tale om 'almindelig' mentalt stress på grund af stress på arbejde, parforholdet eller lignende, men også fysiske traumer som operationer, alvorlige skader, hormonelle forandringer og lignende. Alt dette kan føre til telogen effluvium.

Sørg for at spise sundt og varieret, herunder en masse biotin, da det giver dit hår de bedste vækstbetingelser.

4. Kost og diæt

Vigtige næringsstoffer, mineraler og vitaminer kan føre til pludseligt hårtab hos mænd og kvinder. Og her kan du med fordel tage et biotin-tilskud med zink, selen og MCT, som kan hjælpe med at imødekomme dette problem, især hvis du oplever hårtab og tyndt hår, da biotin og zink er vigtigt for en normal hårvækst.

Hvad er den bedste behandling mod sporadisk og pludseligt hårtab?

Eftersom den primære årsag til sporadisk og pludseligt hårtab er stress, er den bedste behandling mod telogen effluvium at finde frem til den underliggende årsag til, at du er stresset. Er du stresset på arbejdet? Så overvej at tage en snak med chefen om at få ændret dine arbejdsvaner eller miljø, da stress foruden hårtab kan føre til andre mere alvorlige helbredsmæssige problemer. Hvis du oplever hårtab på grund af en fødsel, er der ikke grund til den store bekymring, da fødslen er overstået og du kan derfor forvente en normal hårvækst igen.

Der er dog ingen medicinsk behandling mod telogen effluvium, men der er ingen grund til bekymring, da det oftest er en midlertidig tilstand, og du kan efter 6-12 måneder forvente at hårvæksten er normaliseret.

Derudover kan du også med en god hårplejerutine og en sund kost bestående af de rigtige næringsstoffer hjælpe dit hår med at vokse sundere og stærke, og selvom det ikke er en behandling i sig selv, er det også noget, som du bør have i tankerne.

Pludseligt hårtab er normalt, men du kan heldigvis få hjælp til en sund og normal hårvækst med de rette hjælpemidler.

7 gode råd til bedre hårvækst efter sporadisk og pludseligt hårtab

Men hvad kan du så selv gøre for at forbedre din hårvækst, hvis du pludselig oplever sporadisk hårtab? Det har vi heldigvis 7 gode råd til, så du kan give dit hår de bedste vækstbetingelser.

1. En tur til frisøren

Det kan lyde mærkeligt at klippe sit dyrbare hår af, nu hvor man har problemer med sporadisk hårtab. Men en klipning kan faktisk hjælpe dig i en sådan situation. For kort hår er ikke lige så tungt, og du efter en klipning ofte opleve mere volumen i håret. Netop det vil skabe en illusion af tykkere hår med mere fylde. Derudover forhindrer du yderligere skade, hvis spidserne bliver klippet, da du på den måde kan undgå, at tørre hårstrå knækker. Tag en snak med din frisør om den frisure, som vil passe bedst til dig i en situation med sporadisk hårtab.

2. Sund og varieret kost med de rigtige næringsstoffer

Hvis du gerne vil have en sund og normal hårvækst efter telogen effluvium (eller i forbindelse med al slags hårtab), er det vigtigt, at du har en sund og varieret kost med de rigtige næringstoffer. Især fordi, at dårlig kost kan være en af de primære årsager til pludseligt hårtab. Så sørg for at spise masser af fuldkornsprodukter, magert protein fra kylling og fisk, sunde fedtsyrer, frugt og grøntsager.

Det kan dog godt være svært at tænke håret sundhed ind i sin aftensmad, mens man render rundt i Netto for at handle ind, og derfor kan du for at gøre det lettere for dig selv ved at supplere din kost op med et kosttilskud. På den måde er det lidt mere overskueligt at få alle de næringstoffer, som dit hår skal bruge for at fremme en sund hårvækst efter pludseligt hårtab. Her kan vi især anbefale vores biotin-vingummier, som indeholder ingredienser, der bidrager til hårvækst, herunder hele 5000 mcg biotin. Et andet godt alternativ er Biotin Complex-kapsler, som har et højt indhold på hele 10.000mcg biotin per daglige dosis.

3. Brug en hovedbundsrulle

Med en Foligain hovedbundsrulle kan du bruge microneedling til at stimulere og forny hovedbunden, hvilket er ideelt, hvis du har problemer med sporadisk hårtab, da det bidrager til at stimulere hovedbundens foryngelsesproces og dermed give dig de beste forudsætninger for at få stærkt hår.

4. Undgå føntørrer, krøllejern o.lign

Ved pludseligt og sporadisk hårtab er det vigtigt, at du plejer og passer på det hår, som du ikke har tabt. For med den rette hårpleje kan du nemlig forhindre, at håret knækker, og på den måde forværrer du ikke din situation.

En af de største 'syndere', når det kommer til slidt og skadet hår, er varmeapperater som krøllejern, føntørrer og lignende. Så overvej dit behov for at bruge disse, hvis du gerne vil passe bedst muligt på det hår.

5. Lad være med at farve håret

Farvning slider meget hårdt på håret, og kan resultere i flere knækkede hår en normalt. Så hvis du oplever pludseligt og sporadisk hårtab, bør du holde lidt igen med hårfarvningen, da det blot kan være med til at forværre problemet.

Stress er en af de primære faktorer til sporadisk og pludseligt hårtab. Overvej at begynde med yoga eller meditation, da det virker afstressende.

6. Reducer stressniveauet

En af de primære årsager til pludseligt og sporadisk hårtaber som sagt stress, både psykisk og mentalt. Så sørg for at finde metoder til at hjælpe med din stress, uanset om det er arbejdsrelateret, i dit parforhold eller noget helt tredje. For når du fjerner årsagen til din stress, giver du dig selv de bedste forudsætninger for at få en sund og normal hårvækst efter telogen effluvium. Overvej også at begynde at dyrke yoga eller meditere, da det kan hjælpe dig med at afstresse.

7. Biotin balsam og shampoo mod hårtab

Overvej at udskifte din almindelige balsam og shampoo med biotin-produkter. For med en biotin-shampoo eller balsam kan du give dit hår de bedste vækstbetingelser, og du tilfører også både hår og hovedbund vigtige hårvitaminer, hvilket er ideelt, hvis man oplever sporadisk og pludseligt hårtab - eller bare hårtab generelt.

Er du i tvivl? Så søg læge

Det er vigtigt at påpege, at du er nødt til at opsøge læge, hvis du pludselig oplever hårtab. For lægen kan nemlig finde frem til den primære årsag til dit sporadiske og pludselige hårtab, og kan ligeledes diagnosticere om det skyldes telogen effluvium eller potentielt en anden mere alvorlig tilstand.

Andre interessante artikler