FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Overgangsalder

Overgangsalder (menopause) - symptomer og behandling

Har du en i din nærhed, som oplever symptomer på overgangsalderen, og vil du gerne hjælpe hende bedst muligt? Eller er du selv i overgangsalderen? I denne artikel sætter vi fokus på kvinders overgangsalder, og forklarer hvad overgangsalderen er, hvornår den starter og hvordan man bedst kan håndtere symptomer på overgangsalderen.

Hvad er overgangsalderen?

Overgangsalderen kaldes også ofte klimakteriet, og er den periode i en kvindes liv, hvor den sidste menstruationsblødning finder sted (menopausen). Overgangsalderen og de mange afledte symptomer skyldes, at kvindens æggestokke stopper med at danne det kvindelige kønshormon østrogen, mens produktionen af et andet hormon, progesteron, også falder.

Selvom kvinder er forskellige, oplever de fleste deres sidste menstruationsblødning/menopause, når de er mellem 45-55 år gamle. Overgangsalderen starter normalt et par år efter, og her får de fleste kvinder af varierende grad problemer med symptomer på overgangsalderen.

Overgangsalderen er den periode, hvor den sidste menstruationsblødning finder sted (menopausen).

Hvad er østrogen og progesteron?

I overgangsalderen er det primært produktionen af de to hormoner progesteron og østrogen, der påvirkes. Livmoderen bruger progesteron til at gøre klar til at tage imod et befrugtet æg, og det betyder også, at det er det hormon, der efter menopausen forsvinder først.

Herefter vil overgangsalderen føre til, at østrogen, der også kaldes det kvindelige hormon, lige så stille slipper op. Og det er denne proces, altså tabet af både progesteron og østrogen, der fører til de symptomer, som mange kvinder oplever i overgangsalderen.

Hvilke symptomer er der på overgangsalderen?

Overgangsalderen er forbundet med mange forskellige symptomer - nogle mere ubehagelige end andre, og symptomer på overgangsalder kan blandt andet være:

  • Uregelmæssig menstruation
  • Hedeture
  • Natlige svedeture
  • Tørre slimhinder (evt. tør skede)
  • Søvnløshed og søvnproblemer
  • Nedsat eller manglende sexlyst
  • Dårlig koncentrationsevne
  • Nedsat energi
  • Humørsvingninger og irritabilitet
  • Vægtstigning
  • Hovedpine og svimmelhed
  • Hårtab

Hormonelle ubalancer som følge af overgangsalderen kan føre til flere ubehagelige symptomer, og her nedenfor kigger vi nærmere på de symptomer på overgangsalderen, som de fleste har hørt om, og hvorfor de opstår.

Hedeture

En af de mest almindelige symptomer på overgangsalderen er hedeture, som også kan være ledsaget af hjertebanken.

Man får hedeture på grund af hormonelle ubalancer i kroppen, mens der sker ændringer af hjernens kontrolcenter, der styrer kropstemperaturen. Dette kontrolcenter kaldes hypotalamus, og i overgangsalderen bliver svedkirtlerne aktiveret i højere grad end normalt. Her kan du med fordel tage et kosttilskud med Kæmpenatlysolie (GLA), der er rigt på E-vitaminer og omega6-fedtsyrer, og som kan bidrage til at lindre ubehag i forbindelse med overgangsalderen.

Overgangsalderens symptomer er blandt andet hedeture og søvnproblemer.

Søvnproblemer

Et andet ubehageligt symptom ved overgangsalderen er søvnproblemer, som unægteligt kan føre til træthed og udmattelse. Man sover ikke nær så tungt, og har en tendens til at vågne oftere og lettere i løbet af natten. Det kan føre til træthed, og søvnunderskud kan gøre en mere irritabel.

Søvnproblemerne opstår ofte i forbindelse med de mange hedeture, som kan gøre det stort set umuligt at få en god nattesøvn.

Vægtstigning

Hormonelle forandringer som følge af overgangsalderen kan også føre til en pludselig vægtstigning, selvom du indtager samme mængde kalorier og træner lige så meget som normalt.

Det skyldes en ubalance i progesteron/østrogen-forholdet. For når progesteron svinder ind før østrogen, får mange kvinder for meget østradiol i kroppen i forhold til andre hormoner. Østradiol er en form for ‘dårligt’ østrogen, der får din krop til at lagre fedt, og et øget niveau af østradiol i kroppen vil føre til en øget fedtproduktion. Derfor er det vigtigt, at du balancerer dine hormonniveauer i overgangsalderen. Et godt alternativ til dette er at bruge en Proferia Progesteron-creme, der er specielt formuleret til hormonelle ubalancer i overgangsalderen.

Tørre slimhinder

Tørre slimhinder i skede, øjne eller næse er et almindeligt symptom på overgangsalderen, og det kan føre til, at det kan blive smertefuldt at bruge kontaktlinser og at have sex.

Især en tør skede er et problem, der rammer mange kvinder i overgangsalderen, og det skyldes, at produktionen af østrogen i æggestokkene er med til at gøre skeden fugtig. Men eftersom produktionen af østrogen falder markant i overgangsalderen, vil det føre til, at slimhinderne i skeden tørrer ud.

Hårtab

Østrogen og progesteron er vigtigt i forhold til hårvækst, og derfor oplever mange kvinder også hårtab i overgangsalderen. Det betyder også, at bliver det endnu vigtigere at pleje sit hår i overgangsalderen, især hvis man stadig gerne vil have det fyldige og glansende hår, som man havde som ung. Derfor kan du med fordel tage et Biotin Complex-tilskud, hvor biotin ofte kaldes 'hår-vitaminet' til at bidrage til en sund og normal hårvækst, selv når hormonerne driller i overgangsalderen.

Hvornår starter overgangsalderen?

Alle kvinder er forskellige, og derfor er det også meget individuelt, hvornår overgangsalderen starter. Generelt set begynder menopausen, når kvinder er mellem 45-55 år, og herefter følger overgangsalderen hurtigt efter.

Når det så er sagt, er der også noget, der hedder "tidlig overgangsalder", som er en betegnelse for en overgangsalder, der sker, før kvinder er 40 år. Tidlig overgangsalder er ikke en normal tilstand, og man anslår, at cirka 2-3% af danske kvinder går i tidlig overgangsalder, som blandt andet kan skyldes stofskiftesygdomme, genetik, operationer i underlivet eller autoimmune sygdomme.

Hvor længe er man i overgangsalderen?

Det varierer meget fra kvinde til kvinde, hvor længe overgangsalderen varer. Generelt set varer overgangsalderen alt fra 2-5 år efter den sidste menstruationsblødning (menopausen), men overgangsalderen kan også vare i flere år. Kort sagt, overgangsalderens længde og de medfølgende symptomer på overgangsalderen er meget individuelt.

Varigheden af overgangsalderen varierer meget fra kvinde til kvinde.

Kan man undgå/udskyde overgangsalderen?

Forskere er i fuld gang med at teste kirurgiske indgreb og lægemidler, der potentielt kan udskyde overgangsalderen med flere år. Men lige nu er det ikke muligt at udskyde overgangsalderen, og den kan ikke undgås. Du kan dog selv gøre en del for at lindre overgangsalderens symptomer, enten ved at bruge en Proferia Progesteron-creme, der kan hjælpe med hormonelle ubalancer i overgangsalderen, eller ved at tage et kosttilskud med Kæmpenatlysolie (GLA), som bidrager til at give dig støtte, når du gennemgår hormonelle forandringer i overgangsalderen.

Hvilke behandlinger er der mod overgangsalderen?

Hormonbehandling er den primære medicinske behandlingsform ved moderate til svære symptomer. Alternativt kan du også gøre brug af naturlige kosttilskud og hormoncremer, og her er følgende rigtig gode alternativer:

  • Kosttilskud med omega6-fedtsyrer: Har vist sig effektive til at lette humørsvingninger i forbindelse med overgangsalder, og her er Kæmpenatlysolie-kapsler (GLA) et ideelt valg.
  • Progesteroncreme: En progesteroncreme som eksempelvis Proferia er ideel til at afbalancere hormonelle ubalancer i overgangsalderen, og kan bidrage til at hjælpe med hedeture, søvnbesvær, nedsat sexlyst og humørsvingninger.
  • Planteøstrogener: Flere kvinder vælger at tage kosttilskud med planteøstrogener som eksempelvis rødkløver i stedet for almindelig østrogenbehandling.

Livsstilsændringer kan hjælpe på overgangsalderens symptomer

Selvom du kan gøre meget for at lindre symptomer på overgangsalderen ved at bruge naturlige kosttilskud og hormoncremer, så kan du også hjælpe dig selv med livsstilsændringer.

For at give dig selv de bedste forudsætninger for at forebygge hedeture, bør du overveje at skære kraftigt ned på krydret/stærk mad, koffein eller rygning, da det kan bidrage til at forværre hedeturene. Regelmæssig motion kan ligeledes hjælpe med både hedeture, nattesved, søvnbesvær og humørsvingninger.

Overgangsalderen gør også, at du som kvinde er i øget risiko for at udvikle knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme, og derfor er fysisk aktivitet mindst 30 minutter dagligt endnu vigtigere end nogensinde før.

Derudover er det også vigtigt, at du får dækket dine ernæringsmæssige behov via kosten, og på grund af de hormonelle ubalancer oplever flere kvinder et højt tab af kalk, derfor er det vigtigt, at du enten spiser fødevarer med kalk eller får dækket dit daglige kalkbehov med et kosttilskud.

Andre interessante artikler