FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR TIL VALGFRI PAKKESHOP*

Typer af strækmærker

Strækmærker, eller striae, er en type ardannelse i huden, som påvirker det yderste hudlag. Mange tror, at strækmærker blot er strækmærker - men faktisk findes der flere typer af strækmærker. I dette skriv vil vi gennemgå de forskellige og mest almindelige typer strækmærker. Læs mere om typer af strækmærker her!

Strækmærker, eller striae, er en type ardannelse i huden, som påvirker dermis og epidermis lag af den menneskelige hud. Der er virkelig kun én type, som kan kategoriseres på en række forskellige måder. Først vises strækmærker som røde eller lilla streger på huden. Arrene falmer derefter normalt til sølv-pink eller hvid inden for få år. Eksperter mener, at de udvikler sig af to forskellige årsager: når vævet under huden vokser hurtigere end selve huden eller på grund af hormoner. De er mere tilbøjelige til at udvikle under graviditeten, pubertet og når en person er under fysisk træning. Selv om mange behandlinger, såsom topiske olier og laserbehandling, er til rådighed, har ingen vist sig konsekvent effektiv til at forebygge, reducere eller fjerne ar.

Der findes mange forskellige typer strækmærker, hvilket denne artikel primært vil omhandle, men først bør vi forklare hvad strækmærker er, og hvordan de fremkommer. Den menneskelig hud består af tre lag: epidermis, dermis og underhuden. Det midterste lag, dermis, er rig på kollagen, som er beregnet til at holde huden stram og sund. Teorien, der er mest almindeligt accepteret om strækmærke dannelse er, at i en periode med hurtig vækst, er produktionen af kollagen ikke altid i stand til at holde trit med den strækning af huden. Dermis tæres og mister elasticitet, hvilket resulterer i misfarvet ardannelse i huden, eller som vi alle kender det, strækmærker.

Mens teorien om, at huden strækker sig, er almindeligt accepteret, mener nogle eksperter, at et hormon kaldet glukokortikoider er ansvarlig for strækmærkerne og ardannelsen. Kroppen udskiller dette hormon i høj koncentration hos unge, gravide kvinder, bodybuildere og dem, der lider af fedme. Eksperter foreslår, at hormonet forhindrer kollagen fra at formere sig, hvilket mindsker niveauet af kollagen i huden, hvilket medfører en reducering i elasticitet. Mens strækmærker kan forekomme i områder, der er omfattet af pludselige vækst, er det muligt, at ardannelse er forårsaget af hormonets stigning, snarere end væksten selv. Ønsker du at læse mere om strækmærker, kan du her få 10 myter om strækmærker. Nu vi ved en smule om strækmærker, kan vi kigge mere på de forskellige typer af strækmærker, som finder sted:

Typer af farve

En enkel måde at klassificere strækmærker uanset deres oprindelse eller placering, er ved farve. Rød eller lilla strækmærker er forholdsvis ny, typisk mindre end et år gamle. Dem, der er ældre end et år ses normalt som sølvfarvede eller hvid. Dermatologer betragter normalt røde eller lilla strækmærker lettere at behandle, fordi huden stadig er i færd med at forsøge at helbrede disse. Har du lilla eller røde strækmærker, er det i den grad nu du skal slå til, og forsøge at behandle dem.

Typer efter årsag

Ligesom med farver, findes der forskellige typer, som ofte lider af strækmærker. Herunder listes de mest gængse:

Unge

I ungdomsårene, kan hurtige vækst ryk eller pludselig vægtøgning forårsage strækmærker. Mest almindeligt opstår de der, hvor fedtet er gemt, og typiske områder for vækst-spurt relaterede typer af strækmærker er ryggen, overarme, bryst, hofter og lår. Nogle undersøgelser har vist, at så mange som 70% af unge piger og 40% af unge drenge er ramt af striae eller strækmærker.

Fysisk størrelsesforøgelses træning

Fysisk størrelsesforøgelses træning

Bodybuilding eller vægtløftning kan føre til strækmærker. I disse tilfælde, vises strækmærkerne normalt på de voksende muskler, såsom biceps eller læggen. Brugere af steroider, såsom kortison, er særligt underlagt disse typer af strækmærker. Steroid brug lader en person hurtigt opbygge muskelvæv, som kan forårsage, at huden strækkes hurtigere, hvilket efterlader strækmærker.

Graviditet

En af de mest almindelige grupper, som er ramt af strækmærker, er kvinder, som er gravide. Som det ufødte barn vokser, ekspanderer den hurtigt i livmoderen, hvilket drastisk strækker huden og forårsager strækmærker. Brysterne bliver ligeledes større i forberedelse til amning. Undersøgelser tyder på, at mellem 70 og 90% af gravide kvinder udvikler strækmærker. De fleste læger og kvinder ser dem som en helt normal del af graviditeten, selv om de fleste kvinder stadig ikke er glad for at få dem. De viser som regel op omkring den tredje trimester, eller omkring den syvende måned af graviditeten. Forud for dette punkt, er barnet ikke stort nok til at forårsage ekstrem strækning af huden

Hvad så nu?

Du har måske allerede nogle irriterende strækmærker, som du ønsker at slippe af med. Heldigvis er der hjælp forude, for strækmærker behøver ikke at være en lidelses for altid. Faktisk findes der gode cremer og især maskiner til behandling af strækmærker. Begynder du i fornuftig tid, er det slet ikke usandsynligt at du kan få en smuk og glat hud, uden strækmærker og ar. Læs mere på siden her, hvis du ønsker yderligere guides omkring strækmærker.

Andre interessante artikler